Beskrivelse:
Verdensmålene er kommet for at blive, og vi skal alle arbejde for en mere bæredygtig fremtid.
I dette forløb gennemgår vi en række gode klimatips, og får en god snak om hvad du kan gøre for at være mere bæredygtig omkring forbrug af fødevarer.

Lokale fødevarer er en af de mest oplagte veje at gå for at reducere klimapåvirkningen af vores fødevareproduktion. Food miles er et begreb der bruges mere og mere, og der stræbes efter zero miles food, dvs. vi skal spise lokalproducerede fødevarer. “Spise i sæson” er et andet begreb, der er oplagt til at blive mere grønne sammen og koblet med lokale fødevarer, er potentialet stort.

Dagen bliver en blanding af korte oplæg, diskussioner og opgaver. Eleverne introduceres til de forskellige produkter og deres produktionsformer. Undervejs laver vi opgaver med fokus på en grønnere hverdag. Eleverne inddrages i diskussionerne og målet er at de får et mere nuanceret indblik i fødevareproduktion og syn på deres eget forbrug af fødevarer. 

De lækre, velproducerede, sikre og sunde fødevarer venter lige rundt om hjørnet over hele Danmark. Udvalget er bredt, lige fra grøntsager til kød, honning, olie, frugt, drikkevarer og meget mere – og de har altid en god historie tilknyttet, der får det hele til at smage lidt bedre. 

Målgruppe:
Målgruppen er 7. klasse og opefter.

Vi tilbyder følgende forløb:

  • En underviser fra Asmildkloster Landbrugsskole kommer til jeres skole, giver en kort introduktion til landbrugsskolen og uddannelsen og faciliterer dagens program. Programmet er fastlagt til ca. 3 timer, og ønsker at underviseren deltager aktivt sammen med eleverne.
  • Vi vil under forløbet arbejde med emnerne innovation og entreprenørskab, naturvidenskab og uddannelse og job. Herudover inddrages fagene samfundsfag og biologi i forløbet.


Forberedelse og opfølgning:
Det er en stor fordel, at eleverne er blevet introduceret til eller har arbejdet med FN’s 17 Verdensmål og er bekendt med bæredygtighed inden forløbet. Der kan desuden med fordel arbejdes med kendskab til danske fødevarer, hvordan de er produceret, sæsonvarer og hvilke innovative klimaløsninger eleverne kender til i produktionen af danske fødevarer.

Formål:
At eleverne får et større indblik i dansk fødevareproduktion, hvilket kan give mulighed for at udbygge deres viden, kompetencer og handlemuligheder, så de oplever at kunne gøre en forskel og sammen skabe en mere bæredygtig fremtid.
At eleverne får viden om det store udvalg, de danske fødevareproducenter repræsenterer.
At eleverne bliver introduceret til og får smag for fødevarer i sæson.
At eleverne bliver bevidste om zero miles food.
At eleverne introduceres til et erhverv, der på en gang er et af de ældste, og samtidig et af de mest innovative omkring produktionsformer, der sikrer en stabil forsyning af sunde, velsmagende fødevarer.

 

 

Eksempler fra Fælles Mål:
Forløbet kan bidrage til at eleverne opnår forudsætninger for udvikling af kritisk tænkning og et værdigrundlag, så de kan deltage kvalificeret og engageret i samfundet. Eleverne skal opnå forståelse af, hvordan mennesker både påvirkes af og kan påvirke samfundet, og de skal kunne forstå hverdagslivet i et samfundsmæssigt perspektiv i relation til natur, bæredygtighed og fødevareforbrug.
Forløbet kan også bidrage til, at eleverne udvikler naturfaglige kompetencer og opnår kendskab til hvordan de naturfaglige fag bidrager til en større forståelse af sammenhænge i forhold til en bæredygtig udvikling og menneskets samspil med naturen. Eleverne skal opnå erkendelse af, at naturvidenskab og teknologi er en del af vores kultur og verdensbillede. I forløbet arbejdes der således med videns- og færdighedsmål inden for bl.a.:

 

Samfundsfag:

Eleven kan diskutere rollen som forbruger, og har viden om effekten af forbrugeradfærd på klima, miljø og verdensmålene.

Biologi:

Eleven har viden om klimaets betydning for økosystemer og viden om biodiversitet. Eleven kan forklare årsager og virkninger af naturlige og menneskeskabte ændringer i økosystemer i relation til produktion af fødevarer.

Uddannelse og job:

Under forløbet arbejdes der med videns- og færdighedsmål inden for personlige valg, fra uddannelse til job og arbejdsliv, hvor eleven bl.a. kan vurdere betydning af vilkår og forandringer på arbejdsmarkedet. Eleven kan vurdere betydningen af livslang læring og innovation i arbejdsliv og karriere. Eleven kan vurdere muligheder i uddannelser, job og former for iværksætteri.

Kontakt

Kirsten Haarbo

kh@asmildkloster.dk

Tlf 21660963

Oplys venligst kontaktoplysninger, klassetrin, antal elever og skole ved tilmelding.

Pris

Gratis

Dato

Forløbene kan bookes hele året, dog ikke uge 37 og 38.